top of page

OKRs vs. KPIs

Ποιες είναι οι διαφορές και γιατί απαιτούνται και τα δυο για τη διασφάλιση της επιτυχίας


Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τα OKRs αφορούν στη σχέση τους με τα KPIs, στο ποιο από τα δύο frameworks είναι καλύτερο, καθώς και στο εάν μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά. Προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε εν συντομία τόσο τα OKRs όσο και τα KPIs.


Τι είναι τα KPIs?

Τα Key Performance Indicators (KPIs) αποτελούν μετρήσεις και δείκτες απόδοσης που αξιολογούν την πρόοδο μιας εταιρείας στην πορεία της προς την επίτευξη συγκεκριμένων Operational Goals. Τα KPIs διευκολύνουν την αξιολόγηση της επιτυχίας των έργων, προϊόντων και άλλων βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται μια εταιρεία.


Τι είναι τα OKRs?

Τα OKRs συνιστούν ένα management & strategy execution framework που αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: τους στόχους (Objectives), τα βασικά αποτελέσματα (Key Results) και τον κύκλο OKR (OKR Cycle). Τα Objectives αντιπροσωπεύουν τον επιδιωκόμενο στόχο και πρέπει και τα ίδια να εμπεριέχουν το στοιχείο της πρόκλησης. Τα Key Results περιγράφουν τον τρόπο μέτρησης της προόδου προς την επίτευξη του καθορισμένου στόχου. Τέλος, ο OKR Cycle αποτελεί το σύστημα που υποστηρίζει την επίτευξη των OKRs ενός οργανισμού και λειτουργεί ως ένας συνεχής κύκλος ανατροφοδότησης. Συνίσταται σε δυο πυλώνες: τα μηνιαία check-in και τα τριμηνιαία reflect & reset sessions για την αξιολόγηση και την αναπροσαρμογή των δράσεων μιας ομάδας.


Τα OKRs συμβάλλουν στην επίτευξη των στρατηγικής σημασίας στόχων εκάστοτε οργανισμού.


OKRs vs. KPIs

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εγείρεται το εξής ερώτημα: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ OKRs και KPIs;». Τα KPIs είναι ανεξάρτητες μετρήσεις που παρακολουθούν τους Business-as-Usual στόχους και τις αντίστοιχες δραστηριότητες τους. Αντίθετα, τα OKRs αποτελούν ένα agile framework επίτευξης Στρατηγικών Στόχων που αποσκοπεί στο scaling up μιας επιχείρησης.


OKRs + KPIs = Best Business Management & Continuous Performance Management Framework

Με απλά λόγια, τα OKRs περικλείουν τα KPIs, καθώς τα OKRs είναι ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, ενώ τα KPIs είναι μετρήσιμοι δείκτες. Πρόκειται, δηλαδή, για δυο αλληλοσυμπληρούμενα frameworks, καθώς ένας οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί αξιοποιώντας και τα δύο πλαίσια ώστε να παρακολουθεί αφενός λειτουργικές δραστηριότητες (Business-as-Usual) που υποδεικνύουν τη βιωσιμότητα ενός οργανισμού (μέσω των KPIs) και αφετέρου να επιδιώκει την επίτευξη στόχων τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της μελλοντική επιτυχίας (μέσω των OKRs).


Διαβάστε το άρθρο μας "Τι είναι τα OKRs; Μια σύντομη εισαγωγή στα Objectives & Key Results " για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το πλαίσιο των OKRs.

bottom of page